Obiceiuri ciudate - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Obiceiuri ciudate

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Obiceiuri ciudate sau traditii ciudate.

Cuprins

Cele mai ciudate traditii de nunta din lume

Daca se apropie ziua in care te vei casatori si deja te gandesti ca nunta ta nu va fi lipsita de gafe sau evenimente bizare, te poti relaxa afland cum decurge la altii cea mai "fericita" zi a vietii.


“Cate bordeie, atatea obiceiuri!” Ceremonia nuptiala este practicata in intreaga lume si nu este un trend nou, astfel ca astazi sunt atatea populatii cu traditii de nunta frumoase, haioase sau chiar ciudate. Facand un tur in jurul lumii, le-am cules pe cele mai inedite:

Nunta fara sfarsit

Nuntile musulmane in general dureaza intre trei si sapte zile. In Maroc petrecerea de nunta dureaza cam sapte zile, iar in prima zi mireasa trebuie sa urmeze un ritual de purificare printr-o baie in lapte. Apoi, mainile si picioarele ii sunt vopsite (Beberiska) - astazi miresele isi ung palmele cu henna. In timpul petrecerii de nunta mireasa isi schimba vestimentatia de mai multe ori, ca sa arate invitatilor ca are diverse tinute. Nu exista un model standard pentru rochia de mireasa, tinuta fiind in culori puternice, alcatuita din materiale fine si scumpe - matasuri, voaluri etc.[1]


Un pahar pentru doua persoane

In Franta mirii obisnuiesc sa bea dintr-un pahar cu doua manere si de cele mai multe ori acest pahar este oferit din generatie in generatie, avand o deosebita valoare sentimentala.


Dansul... banilor

In Polonia exista un obicei interesant: dansul miresei este cumparat. Invitatii prind in rochia acesteia bani pentru a-i cumpara dansul. Apoi acestia sunt adunati de domnisoarele de onoare si oferiti mirilor pentru calatoria din luna de miere.[1]


Painea, dulceata casniciei

Traditia cretana presupune existenta unei paini de nunta. Aceasta este de fapt un aluat impletit special, ornat tot cu coca, in forma de luna, stele, soare etc. Aceasta paine este facuta dintr-un aluat special, dulce, cu mirodenii speciale, fistic, nucsoara, coriandru, scortisoara etc. Traditia spune ca aceasta paine reprezinta dulceata casniciei si fericirea mirilor. Din ea se ospateaza toti invitatii.[1]

Cele mai vesele nunti

Cuba este renumita pentru veselia petrecerilor din aceasta tara si nunta nu face exceptie. Dansuri frumoase, rapide si muzica al carei ritm nu poate fi ascultat de pe scaun. Dansurile cubanezilor se organizeaza in grup, nu pe perechi, barbatii isi schimba partenerele intre ei, astfel ca o femeie in general are ca partener pe fiecare barbat din ringul de dans. Fiecare dintre invitatii care va dansa cu mireasa ii va prinde in rochie o suma de bani. Acestia vor fi adunati chiar de ea sau de domnisoarele de onoare si folositi probabil pentru calatoria din luna de miere.[1]

Nunta in... Rai

Pe plajele superbe ale insulelor filipineze nuntile decurg intr-o atmosfera plina de veselie si romantism. Ritualurile lor sunt foarte importante cand vine vorba despre logodna si casatorie, iar petrecerile sunt pline de flori si fructe exotice. Filipinezii isi ofera un colier de flori in timpul ceremoniei in care isi jura dragoste eterna.


Si traditiile de nunta romanesti sunt interesante, unele dintre ele chiar haioase, cum ar fi furatul miresei, dansul gainii, aruncatul jartierei miresei sau orice element de noutate adus de miri in cadrul nuntii lor. In fond, nunta perfecta este aceea pe gustul mirilor, dincolo de traditii si formalitati.... mai mult...[1]

Ciudatenii in sex --->>> Obiceiuri sexuale

 • Acesta este inceputul unui sir de legi si obiceiuri despre sex culese din intreaga lume, legi si obiceiuri ciudate, stranii si trasnite. Iata cateva dintre lucrurile ciudate care se practica sau au caracter de lege in lume in timp ce guvernul si politicienii care ne controleaza incearca "sa ne ajute" sa fim oameni buni si morali, in ciuda tendintei noastre naturale de a deveni pacatosi.

Am dori sa mai adaugam multe altele dat fiind faptul ca avem timp sa vi le aducem la cunostinta.


 1. Cea mai comuna forma de casatorie pe plan mondial este poligamia ( un sot cu doua sau mai multe sotii.). Antropologul George Murdock de la Atlas Ethnografic declara ca din 849 de societati studiate de el, 70% erau poligame. Poligamia nu mai poate fi practicata azi pe scara larga asa cum se intampla inainte, din cauza costurilor prea mari de a intretine mai mult de o sotie.
 2. Homosexualitatea este o practica acceptata in zona Lacurilor Sud-Americane si Caquiteros. Casatoriile homosexuale sunt frecvente. Chiar mai mult, femeile care au nascut cinci fii au permisiunea sa creasca unul din ei ca fiind o fata.
 3. In anumite tari islamice, femeile pot fi omorate daca comit un adulter in timp ce prin traditie, barbatii primesc doar o pedeapsa usoara. In Arabia Saudita, adulterul este o ofensa capitala pedepsita prin omorarea cu pietre.
 4. In Bahrein, un doctor barbat poate in mod legal sa examineze organele genitale ale unei femei, dar ii este interzis sa le priveasca direct in timpul examinarii. El poate sa vada doar reflectarea lor intr-o oglinda.
 5. In Cafa ( sun-vestul Etiopiei ), un barbat care este gasit vinovat de violarea unei virgine, poate fi pedepsit prin taierea capului sau a mainii.
 6. In Liban, barbatilor li se permite prin lege sa faca sex cu animalele, dar animalele trebuie sa fie de sex feminin.Intretinerea de relatii sexuale cu un animal de sex masculin este pedepsita cu moartea.
 7. In Polinezia, adolescentii de ambele sexe sunt instruiti in tehnicile sexuale de o persoana mai in varsta si cu experienta, iar in timpul acestei perioade li se permite sa intretina relatii sexuale numeroase, inainte de a se casatori. "Case de placere" speciale sunt construite pentru a oferi tinerilor posibilitatea de a deveni sociabili si de a avea relatii sexuale.
 8. Locuitorii din Insulele Trobiriand ( Pacificul de Sud ) sunt recunoscuti a fi cei mai liberi si putini inhibati din punct de vedere sexual dintre toate societatile cunoscute. Copiilor li se permite sa ia parte la orice tip de joc sexual si sa aiba relatii sexuale chiar de la o varsta frageda. Toate aspectele legate de sex, sunt considerate naturale si atat adultii precum si copiii isi pot da frau liber dorintelor sexuale.
 9. Locuitorii din Tonga ( Pacificul de Sud ) permit relatii sexuale inainte de casatorie cu permisiunea parintilor fetei si cu conditia sa nu apara o sarcina. In cazul in care sarcina apare, cuplul vinovat trebuie sa se plimbe in jurul satului de gat mai multe zile si sa stropeasca cu o licoare magica gardul care inconjoara comunitatea pentru a impiedica contaminarea populatiei.
 10. Multe tari din Orientul Mijlociu recunosc urmatoarea lege Islamica: "Dupa ce se intretin relatii sexuale cu un miel, este un pacat de moarte sa-i mananci carnea."
 11. Pe vremuri, baieti special alesi din Alaskan Koniag erau crescuti ca femei inca din copilarie si deveneau eventual sotia unui sef de trib. Un obicei similar il intalnim la triburile din Greenland, acea persoana fiind numita Achnutshik.
 12. Ritualurile vechi de circumcizie, ale tribului Bala din Zair, cereau odata ca preputul taiat al tanarului baiat, sa fie infasurat intr-o frunza de babana si sa fie pus pe un musuroi de termite ca sa fie mancat. Tatal baiatului trebuia sa stea de veghe pana cand toate resturile erau mancate; daca nu se proceda in acest fel, se considera ca baiatul ar putea deveni mai tarziu impotent.
 13. Tinereleor fete din Lenge ( Africa de Est ) li se cerea sa fie dezvirginate de un penis facut dintr-un corn, aceasta fiind o parte din ceremonialul drepturilor de pubertate.
 14. Vocabularul societatilor din Polinezia nu are cuvinte care sa desemneze "obscen", "indecent" sau "necurat". Sexul nu este niciodata considerat o sursa de rusine sau jena.

... mai mult...[2]


9 genii si obiceiurile lor ciudate

Leonardo daVinci

Da Vinci dormea 2 ore pe zi. Pentru a folosi acest tip de somn, numit şi “ somnul polifazic” , trebuie să te acomodezi cu un program strict, cu serii de 20-30 de minute de somn la fiecare 4 ore pe parcursul a 24 de ore.

Principalul avantaj al programului de somn al lui Da Vinci include mai mult timp liber, vise mai vii şi un control strict asupra corpului tău.

Albert Einstein

El era pregatit să se gândească la aceeaşi problemă multe ore pe zi, timp de mai multe luni până reuşea ce îşi propusese. El este cel care a făcut afirmaţia “oamenii îşi folosesc doar 10% din creier.

Daca vrei să gândeşti ca Einstein, trebuie să îţi lucrezi creierul la fel cum un atlet olimpic îşi lucrează corpul—multe ore pe zi, în fiecare zi.

Charles Dickens

Autorul englez scria şi dormea cu faţa spre nord, aliniindu-se cu polii pământului. El făcea acest lucru deoarece credea că aşa işi va putea îmbunătăţi creativitatea. Dacă dormea în alte locuri, el rearanja patul, de aceea avea întotdeauna cu el o busola.

Experimentează somnul cu capul către nord şi vezi în ce măsură această abordare îţi dă mai multă energie creativă.

Edison

Edison folosea “power napping” (somnul de scurtă durată) ca să îi dea creierului său fenomenal o “pauză” de la efortul mental.

Pentru a-şi stimula creativitatea, el dormea în fotoliu cu mâna proptită pe cot în timp ce ţinea strâns în mână o legatură de bile.

Astfel, el “delega” subconştientului său anumite probleme la care lucra. În momentul în care se scufundă într-un somn profund scăpa legătura de bile pe jos, iar zgomotul îl trezea. Când se trezea scria orice avea în minte, de obicei soluţia la problemă.

Ai putea încerca şi tu power napping ?

Yoshiro Nakamatsu

Yoshiro Nakamatsu, inventatorul japonez, este unul dintre cei mai mari genii ai istoriei umane. El are peste 3000 de invenţii patentate şi a caştigat un premiu Nobel.

Îi place foarte mult să inventeze sub apa , având cu el o tablă de scris din plexiglas rezistenta la apă. Numeşte acesta tehnică “înot creativ” şi spune că “oxigenul este duşmanul creierului”.

Chiar dacă înotul creativ nu îţi este la îndemână, gândeşte-te cum ai putea să creezi în medii mai puţin convenţionale şi ce efect ar avea această schimbare asupra modului în care găseşti soluţii la probleme. Te-ai gândit să îţi muţi biroul în parc ?

Cervantes

Cervantes trebuia să stea în apă rece pana la genunchi înainte de a intra într-o stare creativă.

Despre această “tehnică” se vorbeşte mult în sens metaforic, dar nu este prea des pusă în practică.

Pentru perioadele în care ai nevoie de concentrare intelectuală maximă, scurte reprize de băi reci la picioare ar putea fi de ajutor.
Ce zici ?

Hemingway

Hemingway obişnuia să scrie texte de câte 500 de cuvinte în fiecare zi. Această tehnică îi permitea să treacă peste “blocajul scriitorului” şi îi menţinea abilitatea de scriitor la cote foarte înalte.

Principiul este similar cu antrenamentele sportivilor. Repetiţia este mama măiestriei.

Ai putea să aplici acest principiu atât la scris cât şi în alte arii ale vieţii tale în care îţi doreşti să atingi excelenţa. Pur şi simplu, te antrenezi în fiecare zi pe subiectul ales.

Thomas Wolfe

Thomas Wolfe obişnuia să scrie stând în picioare. Acest mod de a implica corpul în procesul creativ poate fi foarte util şi pentru tine.

Orele lungi de lucru la calculator ar putea fi alternate cu sesiuni mai scurte de lucru stând în picioare. În acest fel poţi elimina tensiunile din coloana vertebrală şi îţi poţi îmbunătăţi respiraţia.

Goethe

Poate era o halucinaţie a autorului, dar el chiar credea că un măr putrezit pe biroul său îi va îmbunătăţi tehnica scrisului.

Dincolo de ciudăţenia cu mărul, gândeşte-te care sunt stimulii externi care îţi pot îmbunătăţi atenţia şi creativitatea atunci când înveţi sau scrii. Activitatea creierului poate fi stimulată de astfel de “ancore” externe. De exemplu, mirosul cafelei, sau vederea unei plante ori a unui peisaj.... mai mult...[3]

Obiceiurile ciudate ale europenilor

 • Finlandezii fac politica in sauna, elvetienii au prohibitie la dus dupa ora 10 noaptea, spaniolii nu vad cu ochi buni oamenii care umbla desculti prin casa. Acestea sint doar citeva particularitati ale popoarelor care compun Uniunea.

Ziarul bulgar „Dnevnik“ si-a intrebat cititorii plimbati prin strainatate care sint obiceiurile ciudate pe care le-au intilnit in tarile din Uniunea Europeana. „Cotidianul“ s-a interesat si raspunde.

Trotuar si afectiune

In Austria, domnisoarele de onoare au obligatia de a fi imbracate cit mai asemanator cu mireasa. Nu pentru a o eclipsa, ci pentru a distrage spiritele rele care ar putea-o ataca. Aceeasi tara, dar si Olanda au pus piciorul in prag in ceea ce priveste nevoile fiziologice ale pietonilor. Cele doua tari au instalate pe trotuare pisoare in forma de spirala, pentru a usura in acest fel viata cetatenilor. In plus, nemtii au impartit si trotuarul. Astfel, pietonii grabiti au la dispozitie partea stinga a drumului pentru maraton. Tot aici, rigiitul nu e motiv de jena, ci demonstreaza satisfactia indusa de hrana consumata. In dieta suedezilor, locuri de cinste ocupa str�ming-ul (hering de balta putrezit) si renii. Pe de alta parte, pe masa elvetienilor o prezenta uzuala o constituia carnea de Saint-Bernard, crescuti special in ferme pentru consum alimentar, dar pina la inceputul anilor ’80, cind aceasta practica a fost prohibita. Disciplina extravaganta este de asemenea obligatorie in anumite cantoane din partile germane ale Elvetiei, unde e interzis sa faci dus si sa tragi apa la toaleta dupa ora zece seara.

Fara „alo“ in Suedia

Exprimarea afectiunii constituie un alt pretext de diferentiere. Astfel, francezii si olandezii se saruta de trei ori cind se vad, ca forma de salut obisnuit. Daca insa te trezesti invitat de catre „hexagoni“ la o cina la ei acasa, adu un cadou doar daca nu ai de gind sa returnezi invitatia. In Cehia, covoarele si pardoseala au o importanta atit de mare incit musafirii trebuie sa isi aduca papuci de acasa pentru a intra in casa gazdei. Acelasi obicei, dar cu nuante diferite, se intilneste in Suedia, unde este considerat elegant sa iti scoti incaltarile, raminind in ciorapi, de cum ai trecut pragul omului. Aceiasi nordici vad drept o impolitete raspunsul la telefon cu „alo“. Regula general acceptata este sa te prezinti de cum ridici receptorul. Ca se simt patrioti sau nu, maghiarii au o datorie de Revelion: se reculeg ascultind imnul national. Tot ei se tutuiesc indiferent de diferentele de virsta si de statut, pastreaza mutenia la masa si bronzul la reprezentantele sexului frumos, tot timpul anului.

Descult prin frig

Mediteraneenii pastreaza cu sfintenie traditia prinzului si siesta de dupa, iar ora doua a devenit tabu in aceste tari. Magazinele din Spania, Grecia si Italia sint inchise la ora dupa-amiezii, pentru ca toti se bucura de a doua masa a zilei. Tot la iberici consumul de supa si piine se asociaza arareori. La bar sau la restaurant cazurile in care se plateste individual sint rarisime. Ori se face de la inceput un „fond“ la care toti contribuie si din care se achita nota, sau da fiecare cite un rind. Spaniolii se uita urit la cei care umbla desculti prin casa. In partea opusa a continentului, finlandezii fac copci in gheata si se duc sa inoate si se mai mindresc cu un concurs faimos, „fuga cu mireasa in spate“, pe care l-au inventat, dar nu il cistiga niciodata. Sauna e atit de raspindita in aceasta tara incit si-a facut loc si in apartamente, fiind folosita chiar la petreceri sau la intilniri politice.

Singura, singurica

In Marea Britanie gasesti la orice cada sau chiuveta doua robinete: cel de apa rece si cel de apa calda. Cel mai frecvent, electricitatea ti-o cumperi si o stochezi pe o cartela, pe care apoi o introduci intr-un aparat. E necesar sa nu uiti sa reincarci cartela, altfel ramii pe intuneric. Politistul britanic este traditional nepurtator de arme de foc, bizuindu-se pentru aparare pe un baston de cauciuc. Englezii sint faimosi totodata pentru micul lor dejun, mai „greu“ decit al oricarei alte natii, continind frecvent cirnati si fasole. Sint totodata singurul popor de pe vechiul continent care te atentioneaza asupra existentei unui spatiu liber intre metrou si peron, faimosul „Mind the Gap“. Si stadioanele britanice au o particu-laritate: cu toate ca violenta suporterilor e bine cunoscuta, doar un rind de reclame care nu depasesc jumatate de metru in inaltime ii separa de jucatori, spre deosebire de restul continentului, unde separatia se face cu garduri consistente.

Romania are ciudateniile ei

Jurnalistii francezi Yves Gellie si Jean Louis Marzorati au gasit ciudat stilul in care conduc soferii romani, categorisindu-l din „anii ‘70“. Ei au povestit ca in Hexagon a fost depasit de mult teribilismul auto, referindu-se in special la viteza mare si la depasirile excesiv de dese. Un alt reprezentant al presei, american de data aceasta, surprinde lucrurile stranii de la noi: in lipsa uscatoarelor electrice de rufe este nevoit sa-si agate hainele proaspat spalate pe balcon, iarna avind toate sansele sa le gaseasca inghetate, apa de la robinet nu este potabila si banii sint, in mod suspect, de doua feluri. „Sa spunem ca iti cumperi o sticla de apa care costa 25.000 de lei care echivaleaza cu 2,5 lei noi. In acest caz poti sa achiti cu o hirtie de 1 leu, una de 10.000 de lei si o moneda de 5.000. Citeodata ti se spune un pret care nu e nici nou, nici vechi, ci undeva pe la mijloc. Ugh!“, se plinge americanul pe blogul personal. Reclamele la tutun din statiile de metrou precum si faptul ca seringa si acele se vind oricui in farmacie sint lucruri pe care acasa nu le intilneste, sustine americanul. Conationala lui, Nancy Wright, aflata de 12 ani in Romania, are alte nelamuriri: „Cind scoti apa din masina de spalat, ii dai drumul direct in WC, iar in America nu faci asa ceva. Nici firele electrice nu le tragi astfel incit sa inconjori toata casa“. Vecinii nostri din Budapesta sint mirati, in schimb, de multimea romanilor care isi fac cruce pe strada si de gradul de contagiere a superstitiilor.

Igiena se invata in sute de ani

La inceputul secolului 16, in Anglia, singura baie din an se facea in luna mai, de aceea nuntile aveau loc in luna iunie, cind mirii miroseau acceptabil, scria Oleg Cojocaru. „Fie ca e nevoie sau nu, eu o data la trei luni ma spal!“, spunea in acest sens regina Elisabeta I a Angliei. O familie din acele vremuri folosea nu numai acelasi butoi pentru spalat, dar si aceeasi apa. Capul familiei se imbaia primul, iar dupa el urmau fiii, restul persoanelor de sex masculin din familie, iar la final femeile si copiii, de unde si expresia „nu arunca pruncul o data cu apa in care te-ai spalat“.

Suedia si goana dupa alcool

„O cititoare din Bulgaria a raspuns pentru «Dnevnik» despre cum se vinde alcool in Stockholm: un singur magazin, de stat, deschis numai luni-miercuri de la 10 la 18 si simbata pina la 15. Vineri pina la 19, pentru ca se pregateste «zapoiul de weekend». Cozile in fata amintesc de cele din Bulgaria pentru banane din anii ‘80“, povesteste pentru „Cotidianul“ Stilyan Deyanov, jurnalist bulgar.... mai mult...[4]


 • Obiceiuri ciudate ale cainilor. De ce mananca excremente cainele ... - 22 July 2014, by Dr. Daniel Lescai Nu, nu este de gluma. Chiar daca suna ciudat este o problema. Sau mai bine spus sunt niste probleme. De cate ori nu ai iesit la plimbare cu cainele tau si l-ai vazut ca este frenetic dupa a mirosi un excrement “parfumat” sau ...[5]
 • Obiceiuri ciudate pe care femeile le au atunci când se îndrăgostesc ... - 22 July 2014, by Stiri Today Îţi mai aminteşti când desenai inimoare pe ultima pagina a caietelor în timpul orelor, suspinând după un băiat care ţi-a picat cu tronc? Acesta a fost doar începutul obiceiurilor ciudate pe care începi să le ai imediat ce te[5]
 • 6 obiceiuri ciudate pe care le au femeile atunci cand se ... - Gandul.md - 21 July 2014, by gandul Iti mai amintesti cand desenai inimoare pe ultima pagina a caietelor in timpul orelor, suspinand dupa un baiat care ti-a picat cu tronc? Acesta a fost doar inceputul obiceiurilor ciudate pe care incepi sa le ai imediat ce te ...[5]
 • Țiganii deșertului. Imagini foarte rare cu un trib care are obiceiuri ... - 1 May 2014, by Redactor Imagini foarte rare cu un trib care are obiceiuri ciudate | GALERIE FOTO. Mai 1, 2014 6:20 am 0 comentarii. Fotograful francez Eric Lafforgue a realizat o serie de imagini cu membrii tribului Rashaida, denumiți și ”țiganii deșertului”. Pentru a ...[5]
 • Traditii ciudate de Paste, in lume: vezi ce obiceiuri trasnite au diferite ... - 19 April 2014, by Anonim Daca pentru romani, sarbatoarea inseamna oua rosii si friptura de miel, pentru altii, obiceiurile sunt foarte diferite: unii arunca cu ghivece de pe geam, altii mananca iguane sau citesc romane politiste. In Scotia a sarbatori ...[5]

Unelte personale